У Головному управлінні статистики повідомили про споживання продуктів харчування домогосподарствами Вінницької області (за даними вибіркового опитування домогосподарств у 2021 році).
За цими статистичними даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств у 2021 році середньомісячні сукупні витрати вінницьких домогосподарств склали 11424 гривень. Для порівняння роком раніше – 9520 гривень.
Половину із сукупних витрат (50%) домогосподарства області витрачали на харчування (усереднене домогосподарство України витрачало стільки ж).
Сукупні витрати на харчування одного домогосподарства на місяць становили 5510 грн. Одноденний раціон харчування однієї особи оцінюється в 90 гривень (у попередньому році – 80 гривень).
Чим саме харчуються середньостатистичні вінничани?
Однією особою вінницького домогосподарства у середньому за місяць споживалось:
* м’яса і м’ясопродуктів та сала (в перерахунку на м’ясо) – 5, 6 кг;
* хліба і хлібних продуктів – 9,4 кг;
* яєць – 21 штуки;
* овочів і баштанних (дині, кавуни) – 9,7 кг;
* картоплі – 7,3 кг;
* фруктів, ягід, горіхів, винограду – 3,4 кг;
* цукру (включаючи цукор на кондитерські вироби) та меду – 2,7 кг;
* риби і рибопродуктів – 1,6 кг;
* олії та інших рослинних жирів – 1,6 кг.
У забезпеченні населення, особливо сільського, продуктами харчування значну роль відіграють особисті підсобні господарства. В них вироблено 70% спожитої в домогосподарствах картоплі, 47% – яєць, 34% – овочів і баштанних, 22% – фруктів, ягід, горіхів, винограду, 12% – молока і молочних продуктів та 10% – м’яса і м’ясопродуктів.